2025. június 19., csütörtök

Brazil ízek :)

 Kedves Olvasó!

Még csak (vagy már!) három hete vagyok itt, úgyhogy széleskörű gasztonómiai tapasztalatokról nem tudok beszámolni, bár vendéglátóim gondoskodtak róla, hogy megkóstoljam a legnépszerűbb helyi ételeket.

Az első hétvégén elvittek egy helyi büfébe vacsorázni. Itt egyből belevetettem magam az exotikus ízekbe 😋 Innivalóként kókuszlevet választottam, amit kókuszdióból ittam. Amikor végeztem az ivással kettévágatták nekem a kókuszt és ki tudtam kaparni a belsejét. Fincsi volt! 

Íme:


A képen látszik egy szelet ananász is, amit előételként kaptunk. Az ananászszeletek meg voltak fűszerezve, nagyon érdekes íze volt, amit nem tudtam beazonosítani, ők pedig angolul nem tudták megmondani a fűszer nevét ("lost in translation") 😁

Ami nem jól látszik a képen, de ott van, az a papírzacskóban felszolgált húsos falatka. Ennek olyan volt a bundája, mint a "mekis" almáspitéjé. Belül darált marhahús volt, finoman fűszerezve. Bejött, annak ellenére, hogy úgy érkeztem ide, hogy marhahúst nem igazán eszek. Nos, ez megváltozott, újra szeretem a marhahúst 😀

Másnap (az első egyetemi napomon) "welcome party"-t rendeztek nekem, ahol volt csirkekrémleves (Halley és a felesége, Julia főzték), bundás falatkák (kisebbek, de hasonlóak, mint amit előző nap ettem), coxinha, háromféle sajt és édesség is.

A coxinha (kosínnya-nak ejtik) itt egy népszerű étel, és nem is tudom milyen kategóriába soroljam. Nem pékárú, nem főétel vagy inkább mindkettő. Hússal vagy sajttal töltött krokettről van szó. Finom puha, vastag tészta az alapja, amiben a közepébe darát marha- vagy csirkehúst tesznek. Illetve van sajtos verziója is. A brazil név jelentése combocska, mert csirkecombra hasonlít a formája, bár szerintem inkább könnycseppre. Én már mindhármat kóstoltam. A felső képen a marhahúsos verzió látható, alul pedig a csirkés. Ami a méretét illeti tenyérnyi, szóval elég belőle egyet enni.

Egy másik népszerű étel itt a feijoada (fezsuáda-nak ejtik). Ez egy egytálétel, a babot egybefőzik hússal, a végeredmény egy babos ragu. A hús lehet benne marha, disznó, sőt nemcsak színhús hanem füle-farka. De puhára fő a hús, kellemes fűszerezésű, szóval nem ódzkodtam megkóstolni. Sokáig főzik. Szerintem hasonlít a mi "Pataki tálas babunkra". Az elnevezés a bab szóból ered, ami a feijao. Nem volt túl nemes étel, a rabszolgák körében volt népszerű állítólag. Most szívesen készítik a brazil háziasszonyok hétvégi ebédnek.
Saját fotóm nincs, ezért loptam az internetről:

És most jöjjenek a gyümölcsök. Hát, mondanom sem kell, hogy  a magyar ember lányának exotikusak, különlegesek, ínycsiklandóak. 😋 Persze ezek egy része (pl. banán, mangó, ananász, dinnyék, khaki) otthon is kaphatóak, de itt sokkal olcsóbbak és itt ezekkel van tele az üzletek gyümölcspultja. 
Illetve például a papaya nálunk nehezen elérhető, vagy inkább nem is, itt pedig tele vannak vele az üzletek. Vagy a sárkánygyümölcsöt is említhetném. Banánból is többféle van. Kóstoltam a nálunk is elérhető kinézetűt, ennek az íze is a megszokott. Kóstoltam a kicsi banánt, aminek az íze nem volt valami édes, inkább semleges. Persze a papayával és a mangóval együtt finom volt a gyümölcssalátában 😋
A papayáról szeretnék még kicsit értekezni. Ennek két formájával találkoztam itt: a kisebb méretű, számomra "normális" papaya-val, és egy nagyméretű változattal, amit mamao-ként ismernek itt. Szóval a két gyümölcs ugyanaz, az ízükben semmilyen különbséget nem véltem felfedezni. Egészséges gyümölcs, sok vitaminnal és ásványi anyaggal. Jócskán édes, kellemes az íze számomra. Leginkább más gyümölcsökkel együtt, mint gyümölcssaláta szeretem. 
Itt a normál papaya előkészítve az elfogyasztásra:)

Itt pedig a mamao:
Jóféle sárkánygyümölcs-papaya gyümölcs saláta:


És még egy kicsit írok az édességekről: az a helyzet, hogy próbálom visszafogni az édességek fogyasztását idekint. Ebben az segít, hogy sok gyümölcsöt eszek, és ez kielégíti az édesség iránti vágyódásomat. Azért kóstoltam 1-2 édességet is idekint. Szeretik a földimogyorót édességként. Ennek eddig két formáját kóstoltam. Az egyik neve a Pacoca (pászóká), és zúzott földimogyoró, cukor, méz és só az összetevői. Nagyon édes (még nekem is, aki bírja), szóval egyetlen rudacska fedezi a napi cukorszükségletet. 😊 Az állaga a fűrészporhoz hasonló 😁
Erről van szó: jelezném, hogy a doboz tele volt, de én csak 2 db-ot ettem belőle; a többit Rafael és Talita ették meg! 

Szintén földimogyoró alapú édesség a Pé de moleque (pé dzsi moleki, ennek a jelentése csintalan kisfiúk lába 😆). Ez a furcsa név onnan eredhet, hogy az ezt az édességet eladni próbáló árusokat gyakran kirabolták utcagyerekek, akik megéheztek erre a finomságra. Földimogyoró van összetapasztva nádcukorral és melasszal. Ez is nagyon édes, de persze finom. A "welcome party"-n kóstoltam, de sajnos nem fotóztam le, így internetről lopott képet mutatok róla:


És utolsóként írok egy picit a fagyikról. Eddig 2x ettem, összesen 4 adagot (nem gombócban mérik) ugyanabból a fagyizóból, szóval nagy és általános következtetéseket nem tudok levonni a brazil fagyiról (még). Annyit elmondhatok, hogy krémes, édes, de nem émelyítő. Pisztáciásat ettem, a többire nem emlékszem. Mindenesetre jól esik néha a 25 fokos melegben. 


Remélem sikerült egy röpke betekintést nyújtanom a brazil ételek világába, bár a brazil konyha ennél sokkal, de sokkal színesebb. Kíváncsian várom, milyen új ízeket tudok még kipróbálni itt! 😋














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése